Ние създаваме уебсайтове за теб и твоят бизнес. За информация и запитвания: +359 876 700 417

Как се пише добре SEO отпимизирана статия?

Как се пише добре SEO отпимизирана статия?

В света на интернет една добре SEO оптимизирана статия може да направи чудеса за твоя бизнес. Добрата SEO оптимизация на страниците в сайта ти е само част от успешното му позициониране в Google, Bing, Yahoo! Редовното обновяване на съдържанието в него с помощта на статии, е тактиката, която ще те възнагради с още повече посетители и популярност.

Истината е, че най-голямата трудност за всеки копирайтър е да овладее умението да създава интересни и полезни статии, които в същото време да се сприятеляват с търсачките и техните „паяци“. Но веднъж запознаеш ли се основните тънкости, писането на статии ще се превърне в любимата ти маркетингова стратегия.

След като вече описахме важността на SEO оптимизацията за страниците на твоя сайт, днес е време да ти представим правилата за SEO оптимизацията на статиите в твоя блог.
Готов ли си да получиш ценни съвети, които ще ти помогнат да изградиш по-голямо доверие в своите читатели и да ги превърнеш в бъдещи клиенти?

Тогава нека започваме!

Правило № 1: Търсене и използване на ключови думи

Първата ти задача преди да започнеш първото изречение на статията си, е да потърсиш ключовите думи, които потребителите търсят в интернет. Това е най-важната стъпка, защото ако изградиш съдържанието на статията върху дума или фраза, която не е популярна, то ще ти бъде трудно да привлечеш трафик от търсачките.

Търсенето на ключови думи се осъществява посредством специални инструменти като Google Keyword Planner, Serpstat, Keyword Tool и други. Съветваме те да използваш както единични ключови думи като например „есе“, така и по-сложни ключови думи, които ще таргетират специфични групи хора, например „как се пише есе“.

Ключовата дума, която ще избереш за своята статия, ще трябва да присъства в:

 • Заглавието – колкото по в началото е позиционирана, толкова по-добре.
 • Подзаглавията.
 • Първото и последното изречение.
 • Alt текста на изображенията, които използваш.
 • Целия текст – с наситеност между 1-3%.
 • Метаописанието на статията.… като тя винаги трябва да бъде с удебелен шрифт (bold).

След последните обновления на Google, вече не е нужно да затрупваме текста с ключови думи. Това дори се наказва от Google, защото се смята за спам. Като цяло е ненужно упражнение.

Когато „паяците налазват“ твоята статия, те първо оценяват релевантността на твоя текст – дали ключовата дума има нещо общо със смисъла на статията. След това оценяват нейната привлекателност – дали е полезна, дали решава проблеми, дали е забавна и интересна.

Тактиката на претрупване на текста с ключови думи е доказала своята ефективност и днес вече търпи санкция. Затова – пиши разумно!

Правило № 2: Заглавия и подзаглавия

Преди да напишеш първото си изречение е добре да измислиш заглавие. Но не просто каквото и да е. А заглавие, което привлича вниманието, съдържа ключовата дума и в същото време има смисъл.

Практиката показва, че най-успешните заглавия съдържат цифри и числа. Потребителите просто обичат да измерват нещата количествено.

Ще ти представим схема, по която да се водиш, когато намисляш заглавия. Видовете заглавия са подредени от възходящ по успех ред към низходящ:

Включващи цифри:

 • „5 техники за писане на уникално есе“
 • Отправяне на предложение/предизвикателство към читателя:
  • „Това, което трябва да знаеш, за да напишеш незабравимо есе“
  • „Как да…?“, „Как се…?“:
  • „Как се пише добро есе?“
  • „Как да напишем добро есе?“
 • Неутрално:
  • „Техники за писане на добро есе“
 • Задаване на въпрос към читателя:
  • „Знаеш ли как се пише добро есе?“

Ако искаш търсачките да визуализират цялото заглавие на статията, вмести го в 72 символа с разстоянията.

След като избереш най-подходящото заглавие за своята статия, е време да направиш „скелет“ на статията, използвайки подзаглавия. Следвай логиката на заглавията и подзаглавията – неслучайно те са разделени на:

Title 1 (което се явява заглавието на страницата)

Title 2

Title 3

Title 4

Title 5

… и задължително вмъквай в тях ключовата дума, която си избрал – ако може и по-сложни нейни варианти за по-таргетирано търсене.

Правило № 3: Уникалност

Не си и помисляй за copy-paste! Търсачките много строго наказват статиите, които притежават копирано съдържание. За да провериш уникалността на своя текст, можеш да използваш програмата Advego Plagiatus – руска програма, която ти показва кои сайтове съдържат същите изречения, абзаци и думи, които използваш в твоята статия.

Притежавайки такава информация, ще можеш много по-лесно да перифразираш тези съответни изречения и да подобриш уникалността на текста си. От друга страна – всеки човек притежава собствен стил на писане. Ако следваш своя, ние ти гарантираме, че текстовете ти ще са 98-99% уникални – а това вече се оценява щедро от търсачките.

Отпусни се и излей вътрешния си свят върху празния лист. Бъди себе си и всеки ще го оцени – търсачките, твоите читатели и дори самият ти!

Правило № 4: Четимост

Наличието на подзаглавия създава по-добра четимост, което кара читателите да продължат към финала на твоята статия. Най-уморителното за един читател е да види един цял текст, без параграфи, без подзаглавия, без изображения, без булети. Колкото и интересна да е статията… тя просто няма шанс.

Затова:

 • Използвай булети. Те буквално плъзгат погледа на читателя по текста.
 • Използвай изображения, които да визуализират посланията ти.
 • Използвай подзаглавия, като текстът между тях да не надвишава 300 думи.
 • Използвай параграфи с не повече от 4 реда.
 • Започни статията си с кратки изречения и параграфи.
 • Използвай кратки изречения като цяло.

Правило № 5: Метаописание

Метаописанието е посланието, което се визуализира под заглавието и линка на статията при резултатите от търсенето. То дава представа на читателя за смисъла на статията.

Метаописанието трябва да е не повече от 150 символа, а когато търсенето се извършва с мобилно устройство – 113 символа.

За да бъде метаописанието ефективно, то трябва да съдържа ключовата дума, да описва целта на статията и да приканва читателя към действие. Например:

„Разбери как се пише една наистина впечатляваща SEO оптимизирана статия. Споделяме с теб нашите тайни от кухнята!“ (112 символа с интервалите)

Правило № 6: Вътрешни и външни връзки (линкове)

Google цени поставянето на линкове в статията, които водят до полезни и свързани с темата страници. Най-добре би било да използваш повече вътрешни връзки, отколкото външни, защото това ще даде преднина на сайта, който промотираш пред твоя. Въпреки това, Google насърчава глобалното свързване между сайтовете в мрежата.

Затова изграждай връзките разумно и ги болдвай! Колкото повече връзки – толкова по-добра SEO оптимизирана статия!

Правило № 7: Изображения, видео, alt text

Знаеш ли, че изображенията и видео материалите подобряват класирането на твоите статии? Е, нека това стане част от твоята SEO стратегия.

Важно: Източникът на твоите изображения и видео материали е много важен. Това също спада към уникалността. Не си позволявай да теглиш безразборно изображения от чужди сайтове. Използвай платени или безплатни сайтове за изображения като Pixabay, Pexels, StockSnap и много други.

Също така включвай ключовата дума както в наименованието на самата снимка, така и в alt текста на снимката. Това многократно увеличава шансовете ти да се класираш напред в резултатите на търсачките.

Използвай сайтове, които ще ти покажат какъв е аналогът на букви като ъ,ж, з, ю, я, ц, ч, ш.

Правило № 8: Споделяне в социалните мрежи

Независимо че SEO оптимизацията на статия цели органичен трафик от търсачките, за да налазят паяците твоята статия, е препоръчително да я разпространиш в социалните мрежи. Това дава сигнал на търсачките, че се е появило ново съдържание, което бърза да бъде прегледано.

Това бяха нашите съвети, за да създадеш своята бъдеща добре SEO оптимизирана статия. Нямаме търпение да споделиш с нас своите успехи в коментар под статията.

Пожелаваме ти успех!

Друго ,
About Smarty Studio
Нашата най-голяма страст е да създаваме уеб сайтове, които са удобни за ползване, намират се лесно и работят безотказно. Заредени с любопитство и ентусиазъм, ние непрестанно търсим начини да се усъвършенстваме. И искрено се забавляваме с това, което правим.